Achtergrondfoto Van Zutphen Economisch Advies

Training business case & kosten-batenanalyse voor ICT en digitale dienstverlening

Digitale Overheid 2017. Overheidsbrede Dienstverlening 2020. Digitale Agenda 2020. De ambities voor een betere dienstverlening zijn hoog! Maar waar te beginnen? Welke projecten werken het beste voor mijn organisatie? Hoe bereik je een betere dienstverlening aan burgers en bedrijven tegen lagere kosten en met minder regeldruk?

Ecorys Het begint met inzicht in de effecten voor de eigen organisatie, voor burgers en voor bedrijven. Goed gebruik van de business case en de kosten-batenanalyse kunnen het leven van de ambtenaar een stuk eenvoudiger en prettiger maken.

Van Zutphen Economisch AdviesEcorys & Van Zutphen Economisch Advies helpen u dit te realiseren middels de tweedaagse training 'Business case & kosten-batenanalyse voor ICT en digitale dienstverlening'.

Tijdens de tweedaagse training leert u hoe u het maximale uit de business case kunt halen:
 • Hoe moet u de uitkomsten lezen?
 • Hoe moet u de resultaten interpreteren en vertalen naar de eigen beleidscontext?
 • Hoe kan de business case bijdragen aan het voorkomen van kostenoverschrijdingen?
 • Hoe kan de business case handen en voeten geven aan batenmanagement?
 • Hoe kan de business case ervoor zorgen dat u de een eventuele toetsing door het Bureau ICT Toetsing (BIT) met vertrouwen tegemoet kunt zien?
 • Hoe draagt de business case bij aan optimalisatie van uw project?
 • En hoe kan de business case de financieringsdiscussie vergemakkelijken?

Dit zijn enkele voorbeelden waar de meerwaarde van een goede business case zich in het verleden meermaals heeft bewezen.

De training is hands-on met veel aandacht voor direct toepasbare praktische tips en concrete real-life oefeningen. Aan de hand van concrete en aansprekende voorbeelden - toegespitst op de achtergrond van de deelnemers - leert u de vaardigheden om het maximale uit uw business case & kosten-batenanalyse te halen.

Voor wie?

Beleidsmedewerkers, bestuurders, adviseurs, IT-managers en projectleiders bij het Rijk, gemeenten, provincies en waterschappen die betrokken zijn bij dienstverlening aan burgers en bedrijven. Specifieke voorkennis is niet vereist.

Wat levert de training u op?

 • U weet wanneer de business case & kosten-batenanalyse het meest geschikte instrument zijn en wanneer niet. Wat is het verschil tussen beiden?
 • U bent in staat om zelf een business case & kosten-batenanalyse op te stellen voor eenvoudige ICT-projecten.
 • U bent in staat om business cases & kosten-batenanalyses van complexe ICT-projecten te begeleiden:
  • U weet wat de juiste vragen zijn voor uw specifieke project.
  • U begrijpt de uitkomsten en kan deze vertalen naar de vervolgstappen bij de implementatie van uw ICT-project.
 • U leert over de procesmatige kant van de business case & kosten-batenanalyse, zoals communicatie en het betrekken van stakeholders.
 • U leert hoe optimaal gebruik van de business case te maken in de fase na het opstellen van de business case & kosten-batenanalyse bij het voorkomen van kostenoverschrijdingen, batenmanagement en bij financieringsdiscussies.

Wanneer en waar?

De eerstvolgende datum voor de training is nog niet geprikt. Houdt de website in gaten voor meer informatie of stuur een mail naar This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it  en dan houden wij u op de hoogte.

Walter Hulsker

Kerndocenten

Walter Hulsker en Frank van Zutphen. Beiden werken al meer dan 15 jaar samen aan business cases en kosten-batenanalyses voor ICT-projecten en digitale dienstverlening.

Walter Hulsker is partner bij Ecorys en heeft vele ICT-gerelateerde kosten-batenanalyses uitgevoerd.

Frank van Zutphen Frank van Zutphen is zelfstandig professional en gespecialiseerd in business cases en kosten-batenanalyses voor ICT en digitale dienstverlening. Beiden hebben in het verleden vele studies voor overheden opgesteld en ook de ‘Handleiding voor kosten-batenanalyses voor ICT-projecten’ geschreven.

Kosten

De kosten voor de tweedaagse training bedragen € 795 (exclusief btw). Kosten voor lunch, koffie, thee en cursusmateriaal zijn inbegrepen.

Inschrijven?

U kunt zich inschrijven door een mail te sturen aan kerndocent Frank van Zutphen naar This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it .